Jobsøgning i den digitale tidsalder

For 10 år siden ændrede jobtavlen på internettet ikke kun måden, man finder jobs på, men også måden, virksomheder finder kandidater på. I dag har de sociale medier ændret tingene igen.

Sociale medier som LinkedIn er blevet det dominerende værktøj både for jobsøgende og virksomheder, og indflydelsen på jobsøgningen har været markant. Værktøjer som LinkedIns ²One Click Apply² (hurtig ansøgning) gør ansøgningsprocessen hurtig og smidig, samtidig med at LinkedIn Recruiter giver virksomheder en hidtil uset adgang til et væld af fagfolk og gør det muligt for dem at finde, undersøge og kontakte potentielle nye medarbejdere inden for få minutter. 
Artikler

Jobsøgning i den digitale tidsalder


For 10 år siden ændrede jobtavlen på internettet ikke kun måden, man finder jobs på, men også måden, virksomheder finder kandidater på. I dag har de sociale medier ændret tingene igen.

Sociale medier som LinkedIn er blevet det dominerende værktøj både for jobsøgende og virksomheder, og indflydelsen på jobsøgningen har været markant. Værktøjer som LinkedIns ²One Click Apply² (hurtig ansøgning) gør ansøgningsprocessen hurtig og smidig, samtidig med at LinkedIn Recruiter giver virksomheder en hidtil uset adgang til et væld af fagfolk og gør det muligt for dem at finde, undersøge og kontakte potentielle nye medarbejdere inden for få minutter.

Selvom rekrutteringsmedarbejdere og personlige forbindelser forbliver den vigtigste faktor til at få et nyt job, er de sociale medier fremragende som et supplement til din søgning ­ hvis du ved, hvordan de bruges. Læs videre for at få de vigtigste råd, tips og tricks!

Hvis det er på nettet, er det offentligt!

De sociale medier kan hjælpe dig med at få foden inden for døren. Men du skal være forsigtig med ikke at sige noget, du fortryder på grund af en uprofessionel online-adfærd.

Med en simpel Google-søgning på dit navn kan arbejdsgivere på et øjeblik undersøge din baggrund.
Hele 79 % af de ansættelseschefer og rekrutteringsmedarbejdere, som indgik i en Microsoft-undersøgelse, svarede, at de gennemgik oplysninger på de sociale medier om jobsøgende, før de traf deres beslutning. Af disse har
70 % afvist kandidater ud fra oplysninger, som de fandt under deres søgning.


Det er grunden til, at det er så vigtigt omhyggeligt at overveje det, du foretager dig på internettet. Alle de opslag, tweets, delinger, fotos, videoer og links, du anvender, efterlader et aftryk på internettet ­ et digitalt fodaftryk ­ der kan ses af potentielle arbejdsgivere.

²Da sociale medier og online-jobsøgning nu er en del af normen, skal kandidater vide, hvordan de med fordel kan bruge disse værktøjer til at få succes med deres søgning,² siger Rich Thompson, Chief Career Officer hos Adecco. ²En jobsøgendes personlige opslag på sociale medier og deres generelle ²image² på internettet kan være til skade for deres jagt efter det perfekte job ­ eller de kan vende tingene til deres fordel og bruge de samme værktøjer til at få et godt job.² Der er en vis risiko forbundet med at bruge sociale medier, men det betyder ikke, at du skal lade være med det. Tværtimod for Facebook, Twitter og andre sociale delingsplatforme kan være glimrende redskaber til at etablere, udvikle og styrke dit personlige brand. Men du skal være klar over, at det kan skade din jobsøgning, hvis du blander personligt og professionelt indhold på disse websteder. Du skal derfor have separate konti til hhv. personlig og professionel brug og sørge for, at holde dine personlige konti private. Næsten alle sociale medieplatforme tilbyder en række forskellige privatlivsindstillinger, og det er bedst at bruge disse konti til personlig brug beskyttet mod offentlig visning.

Sådan styrer du dit digitale spor

Det sociale net er ikke begrænset til kun Facebook og Twitter. Websteder til deling af videoer, såsom YouTube og Vine, samt websteder til deling af fotos, såsom Flickr og Instagram, kan også være potentielle minefelter for uforsigtige jobsøgende. Måden, du styrer dit online-image på, er afgørende for en vellykket jobsøgning.

 • Skjul uprofessionelle fotos fra offentlig visning. Alt, hvad der omfatter alkohol (eller andre rusmidler) eller en uprofessionel adfærd, skal ikke kunne stilles til offentlig skue. Markér dem som ²private² eller lad ganske enkelt være med at slå dem op.
 • Hold personlige kommentarer personlige. Enhver potentielt skadelig kommentar skal skjules eller slettes. Hvis de er derude, finder en rekrutteringsmedarbejder eller ansættelseschef dem. Dette gælder for Facebook, Twitter, blogge og sociale delingssteder som Reddit og Digg.
 • Uanset om rekrutteringsmedarbejderen er enig i dine kommentarer, så vil han/hun sætte spørgsmålstegn ved din dømmekraft.
 • Reklamer ikke med dine frivillige interesser.
 • Hvis du tilhører en politisk, religiøs eller social interessegruppe, skal du gøre, hvad du kan, for ikke at reklamere med dit engagement i sådanne grupper på nettet. Hvis dit navn nævnes på et websted, der kan være potentielt skadeligt, så kontakt den pågældende organisations webmaster, og bed om at få det fjernet.
 • Lad ikke andre sabotere dit digitale spor. Du kan ikke styre, hvad andre siger om dig, så brug funktionerne ²bloker kommentar² eller ²slet kommentar² fornuftigt.
 • Vær proaktiv med dit digitale fodaftryk. Søg jævnligt efter dig selv på Google og andre søgemaskiner. Identificer eventuelle resultater, der kan forekomme uprofessionelle eller uhensigtsmæssige for en potentiel arbejdsgiver at se, og tag skridt til at fjerne eller ændre dem. Når du mestrer det, kan du gå ét skridt videre og sætte en Google Underretning op for dit navn. På den måde bliver du underrettet, når dit navn dukker op i et nyt online-indhold. Denne funktion er hurtig, nem og den bedste måde til at holde sig ajour med ændringer i dit digitale fodaftryk.

Det kan desværre være svært at slippe af med negativt materiale, især hvis det er offentliggjort på et websted, som du ikke kan styre. Selvom du kan kontakte ejeren af webstedet og anmode om at få slettet det stødende materiale, så kan du ikke styre, om ejeren vælger at følge anmodningen.
Selvom ejeren gør det, kan det tage lang tid at få gennemført den ønskede ændring. Det er meget nemmere at skabe et positivt indhold om dig selv og slå det op. Ved at slå positivt indhold op kan du øge sandsynligheden for, at det bliver skubbet op til toppen af søgeresultaterne, så det negative indhold i mindre grad bliver bemærket ved at blive skubbet til anden eller tredje side.

Skab en positiv online-tilstedeværelse


Udviklingen af din digitale tilstedeværelse handler ikke kun om at bevare dine sociale netværk. Det betaler sig at være aktiv, når det drejer sig om at skabe og dele indhold i relation til dit felt. Blogging er glimrende til at forme den måde, rekrutteringsmedarbejdere, ansættelseschefer og fagfæller ser på dig rent professionelt.

²Et CV er et godt værktøj til at få dig inden for døren og på den lange liste over kandidater, men bloggen er et redskab, der virkelig hjælper dig med at komme øverst i en søgning,² siger Rich Thompson. ²En blog hjælper dig med at blive set som en ²thought leader² inden for dit særlige felt.
Den kan hjælpe med at definere dig som ekspert og medvirke til at opbygge forbindelser til andre inden for din branche, som tænker på og taler om de samme ting som dig, og som eventuelt ansætter eller kender nogen, som ansætter.²

For at skabe en positiv tilstedeværelse skal du søge efter blogge inden for din branche eller dit felt, der interesserer dig, og deltage i diskussioner eller blive medlem eller bidragyder til en blog, som hostes af en anden leder inden for din branche. Du kan også starte din egen blog.
Der findes mange forskellige platforme at vælge imellem. Undersøg derfor websteder som Blogger, WordPress og Tumblr, og find en, der passer til din stil.

Twitter er en anden kilde, hvor du kan skabe en positiv professionel digital tilstedeværelse. Du kan dele tanker og links i relation til dit felt samt følge og blive fulgt af andre, som deler dine interesser. Bruge relevante hashtags, f.eks.
#Produktledelse eller #Human resources, til at fremme deling og øge din synlighed blandt ledere inden for din branche.

Mange virksomheder slår jobåbninger op på Twitter, som du kan drage fordel af i din jobsøgning. Følg virksomheder, der interesserer dig for at holde dig ajour med de seneste muligheder.

Inden for online-jobsøgning er LinkedIn kongen.

LinkedIn er blevet den dominerende faktor inden for online-rekruttering.
Ifølge en undersøgelse foretaget af OnlineDegrees.com brugte virksomheder sociale medier til at rekruttere medarbejdere til over 80 % af ledige stillinger i 2012, og af disse 80 % brugte 98 % LinkedIn.

Det er ikke nok blot at slå dine grundlæggende oplysninger op på LinkedIn.
For at kunne konkurrere skal du inkludere detaljer såsom opgaver og resultater. Det er også vigtigt at sikre, at din LinkedIn-profil er 100 % komplet eller at opnå status af ²blivende stjerne² (All Star) i LinkedIn.

Når rekrutteringsmedarbejdere søger på LinkedIn, vises de mest komplette profiler øverst i søgeresultaterne. Det betyder, at en mindre end komplet profil kan forhindre dig i at blive set af en rekrutteringsmedarbejder eller ansættelseschef ­ uanset hvor kvalificeret du er.
En god måde at forbedre sin LinkedIn-profil på er ved at inkludere Anbefalinger og Godkendelser. Anbefalinger fungerer ligesom offline-varianten. Tidligere eller nuværende kolleger kan skrive positive anmeldelser om dit arbejde og dine kvalifikationer, og du kan vælge, om disse anbefalinger skal gøres offentlige. Anbefalinger giver din profil en betydelig grad af personlighed og viser, at dine evner værdsættes af andre.

Godkendelser fungerer på samme måde som Anbefalinger, men gør det muligt for dine fagfæller straks at godkende dine kvalifikationer. Personer i dit netværk kan se de kvalifikationer, du har angivet, og ²godkende² dem med et klik. LinkedIn sorterer derefter din kvalifikationer ud fra, hvor ofte hver enkelt kvalifikation er blevet godkendt. Rekrutteringsmedarbejdere og ansættelseschefer anvender denne funktion til at få et hurtigt overblik, som de kan bruge til at vurdere en professionels kvalifikationer.

Etiketten for LinkedIn udvikler sig stadig, men det er helt i orden at kontakte andre i sit netværk og bede om anbefalinger og godkendelser.

LinkedIn giver dig også mulighed for at inkludere links til porteføljer og projekter samt belønninger, certificeringer og fremmedsprog. Alt i alt har disse funktioner gjort LinkedIn til den primære destination for jobsøgende og til den kilde, som ansættelseschefer og rekrutteringsmedarbejdere benytter.

Det social jobrum vokser

Det kan godt være, at LinkedIn dominerer den digitale jobsøgning, men nye ressourcer for kyndige jobsøgende dukker konstant op.

En af de mest nyttige tilføjelser til den jobsøgendes digitale værktøjskasse er de innovative biografi-websteder Vizify, About.me, Rebelmouse osv. Hvert enkelt af disse websteder tilbyder noget forskelligt, og de kan hver især være en værdifuld komponent ved online-jobsøgning.

Vizify giver brugere mulighed for at skabe farverige og engagerende infografiske biografier ved at samle information fra LinkedIn, Twitter, Facebook og andre destinationer på det sociale net.

About.me giver brugere mulighed for at skabe tilpassede, visuelt tiltrækkende biografier. Du kan forsyne din side med fotos, videoer, apper og links, der er relevante for din karriere.

Rebelmouse er en unik social medie-kurator, der forbinder dig med sociale konti og skaber en dynamisk webside med det seneste indhold, som du har delt. Dette omfatter delinger fra Tweets, Facebook, LinkedIn og selv fotos fra Instagram. Den er en unik og nem måde til at have alt sit sociale netværksarbejde på samme sted samt til at dele sine professionelle interesser og sit "thought leadership" med potentielle arbejdsgivere.


Af andre nye jobsøgningsressourcer kan nævnes professionelle Facebook-apper, der gør Facebook til en effektiv networking-maskine.
Facebooks egen BranchOut giver f.eks. brugere mulighed for at finde og følge andre professionelle, slå indhold op, der er relevant for deres professionelle interesser, og fremhæve karrieremilepæle og -resultater uden at forlade de velkendte Facebook-rammer.

BeKnown, som tilbydes af Monster, fokuserer mere på selve jobsøgningen.
BeKnown viser brugere, hvor deres forbindelser arbejder og underretter dem om ledige jobs i de pågældende virksomheder. Det gør det nemt for dig at dele din profil via Facebook og forsyne brugere med en personligt tilpassset BeKnown-URL.

For 10 år siden var giganterne Monster og CareerBuilder de dominerende steder for online-jobsøgning. De var blandt de første tiltag til lancering af online-jobsøgning. De revolutionerede både den måde, hvorpå folk fandt jobs, og rekrutteringsmedarbejdere fandt talenter. Men disse jobsøgningssteder havde kun simple søgefunktioner og krævede, at jobsøgende skulle sortere deres vej gennem bjerge af resultater. I dag er disse sværvægtere stort set blevet afløst af en ny model for jobsøgning, der fokuserer på intuitive søgefunktioner, der spænder over hele internettet. Blandt disse er Simply Hired og JuJu. Disse websteder samler søgeresultater fra jobtavler, virksomheders websteder og alle andre steder på nettet, hvor der måtte findes et jobopslag. Disse websteder er effektive redskaber til at udføre og forbedre sin jobsøgning.

Tips til den kyndige jobsøgende

Du har flere redskaber til rådighed end nogensinde før. Men selvom disse muligheder gør jobsøgningen hurtigere, kan de også gøre det mere forvirrende. Her følger nogle tips til, hvordan du kan styre din
online-jobsøgning:

 • Vær varsom med at udlevere dine personlige oplysninger. Der findes en række falske jobsøgningssteder, der udnytter personlige oplysninger til ulovlige formål. Vær opmærksom på websteder, der ikke navngiver de personer, der står bag, og udlever ikke kontaktoplysninger. Pas også på websteder med en utilstrækkelig (eller ikke-eksisterende) privatlivspolitik.
 • Brug en professionel e-mailkonto. F.eks. er coreyrocks@killerbands.com ikke hensigtsmæssig, men det er derimod csmith@gmail.com .
 • Potentielle arbejdsgivere undersøger dig, og det giver derfor også mening at undersøge dem. Værktøjer som Google, LinkedIn og Facebook giver dig ikke kun mulighed for at undersøge en potentiel arbejdsgiver, men også de personer, der skal interviewe dig. Det er vigtigt både at kende virksomhedens baggrund og de personer, du eventuelt skal arbejde for og sammen med.
 • Arbejd sammen med et vikar- og rekrutteringsbureau.
 • Sådanne bureauer har tidlig adgang til ledige stillinger og bliver bekendt med jobåbninger, før de slås op på nettet. Vikar- og rekrutteringsbureauer har også dit CV i kartoteket og in mente for de åbninger, der viser sig.
 • Det hjælper med at optimere din aktionsradius og kan være meget mere effektivt end at søge individuelle jobs.
 • Udse og vælg de sociale mediesteder, du vil tilslutte dig. Når du tilslutter dig networking-steder som en vej til at finde en potentiel karrieremulighed, så find dem, der er mest relevante for dine karriereplaner.
 • Udform dit CV og din professionelle profil med de ord og talemåder, der anvendes mest inden for din profession. Mange arbejdsgivere bruger CV-bedømmelsesprogrammer til at pre-screene, udvælge og sortere CV¹er.
 • Disse programmer søger efter nøgleord og talemåder og angiver en score baseret på brugen af sådanne udtryk. Hvis du ikke bruger dem, er det ikke sikkert, at scoren for dit CV er høj nok til at få en jobsamtale i hus.
 • Foretag ikke jobsøgning for din nuværende arbejdsgivers regning. Mange virksomheder overvåger brugen af computere og e-mail og ved, hvis du søger efter et andet job for deres regning.

Du kan få flere værdifulde råd, du kan bruge i din jobsøgning eller undersøge tusindvis af spændende karrieremuligheder ved at kontakte din lokale Adecco-afdeling.