Opbyg dit professionelle netværk

Når det handler om at fremme sin karriere, kan det ofte være ligeså vigtigt med dem, du kender, som det, du ved. Hvis du kender de rigtige personer, kan det nemlig ske, at du hører om et spændende job før alle andre, får dit CV lagt øverst i bunken eller bliver placeret i en fordelagtig position for forfremmelse. På det nuværende konkurrencebetonede jobmarked er det vigtigere end nogensinde at kende de rigtige personer.
Artikler

Opbyg dit professionelle netværk


Når det handler om at fremme sin karriere, kan det ofte være ligeså vigtigt med dem, du kender, som det, du ved. Hvis du kender de rigtige personer, kan det nemlig ske, at du hører om et spændende job før alle andre, får dit CV lagt øverst i bunken eller bliver placeret i en fordelagtig position for forfremmelse. På det nuværende konkurrencebetonede jobmarked er det vigtigere end nogensinde at kende de rigtige personer.

Adecco hjælper flere med at finde gode jobs end noget andet vikar- og rekrutteringsbureau, og vi ved meget om at netværke. Vi ønsker at dele nogle gennemprøvede tips, som du kan bruge til at opbygge et netværk, der fungerer for dig.

Undersøg og organiser dit eksisterende netværk Tænk på alle dine venner, familiemedlemmer, klassekammerater samt nuværende og tidligere kolleger ­ og selv personer, der tilfældigvis findes på din venneliste på Facebook. De kan alle være aktiver i din karriere. Find ud af, om de kender en kontakt inden for et særligt område eller en særlig virksomhed, og bed om en introduktion.

Hop på toget

Den bedste måde til at tilføje kontakter er ved at have større kontakt til personer, som kan hjælpe dig med at nå dine karrieremål. Hvis du i øjeblikket er ansat i en virksomhed og søger en mulighed for at kravle op ad karrierestigen, kan du overveje at deltage på virksomhedens håndboldhold eller melde dig frivilligt til et udvalg. Hvis du er arbejdsløs, kan du undersøge mulighederne for at arbejde som frivillig for almennyttige organisationer eller uddannelsesinstitutioner. Undersøg professionelle grupper og foreninger inden for dit felt, f.eks. Dansk Markedsføring for marketingprofessionelle, foreninger for administrative medarbejdere eller Dansk HR for HR-medarbejdere. Dit lokale handelskammer er også et godt sted at opbygge et netværk og møde virksomhedsledere i dit lokale område.

Gør dig selv kendt

At være synlig ­ uanset om det er online eller på kontoret ­ er afgørende for effektiv networking. Du kan styrke din synlighed ved at starte en blog for at vise din ekspertise, deltage i faglige arrangementer, hvor du kan introducere dig selv personligt, involvere dig i ledelsesaktiviteter og deltage i online-diskussioner.

Forbered en kort præsentation

Det kan være nervepirrende at møde nye mennesker, hvis man nemt bliver skræmt. Men hvis du i forvejen øver dig i samtaler, kan det hjælpe dig med at overvinde din nervøsitet, så du virker sikker over for nye kontakter.
Du skal altid have en kort præsentation klar samt 3-5 samtalepunkter, som du har det godt med at tale om.

Bliv social ­ professionelt talt

Sociale netværkmedier som Facebook, LinkedIn, Pinterest og Twitter har grundlæggende ændret den måde, vi skaber forbindelser på. Med et klik på en knap kan du komme i forbindelse med mennesker over hele verden. Men bare fordi du tilføjer en eller anden til din liste over venner, kontakter eller følgere, gør det dem ikke til et aktiv for dig. Du skal pleje dine online-forbindelser, ligesom du plejer dine personlige forbindelser. Her er et par ting, du skal være opmærksom på:
  • Skil dig ud: Tilpas din introduktion og dine budskaber, så du ikke lyder som alle andre.
  • Gør din profil komplet: Tilføj et foto, udbyg din erfaring, anmod om anbefalinger og sørg for at afspejle din personlighed og professionelle kvalifikationer i din profil.
  • Vær opmærksom på dit sprogbrug og din facon: Sørg for, at dine budskaber og opslag er professionelle.
  • Deltag i LinkedIn-grupper: Der er tusindvis af grupper inden for din branche og dine interesser, så find dem og forbliv aktiv.

Gengæld en tjeneste

Hvis en kontakt i dit netværk hjælper dig med at få et godt job eller skaffe en ny forbindelse, skal du takke vedkommende og forsøge at hjælpe ham/hende med at gøre det samme. Networking går begge veje og at hjælpe andre er den bedst måde til at sikre, at andre også vil hjælpe dig.

Vent ikke med at netværke

Alt for ofte prøver folk kun at netværke, når de er imellem jobs eller søger arbejde. Men sandheden er, at man skal tilstræbe at netværke 24/7, året rundt.
Selv når du har et godt arbejde, skal du styrke og pleje dit netværk af kontakter, så der er personer, du kan regne med, når du har brug for det.

Ved at opbygge et professionelt netværk skaber du de forbindelser, du har brug for i dine bestræbelser på at finde arbejde. Få flere værdifulde tips og strategier, du kan bruge i din jobsøgning ved at forbinde dig med os.

Kontakt din lokale Adecco-afdeling for at få mere at vide eller for at undersøge de mange spændende karrieremuligheder.